Hybride Warmtepomp

Met een hybride warmtepomp combineer je de voordelen van een warmtepomp met je bestaande cv-ketel op gas. 

Goedkoop en goed voor de wereld

Hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp combineer je de voordelen van een warmtepomp met je bestaande cv-ketel op gas. Door je cv-ketel te koppelen aan een warmtepomp breng je direct je CO2 uitstoot omlaag en bespaar je kosten op je gasrekening.

 

  • Een hybride warmtepomp is de ultieme (tussen)oplossing op de weg naar gasloos.
  • Je kunt subsidie krijgen op de aanschaf van een hybride warmtepomp.
  • Het is een fluisterstille buitenunit en compacte binnen-unit
  • Modulaire opbouw van het systeem. Hierdoor kunnen naderhand uitbreidingen worden gekoppeld zonder extra grote investeringen. Stap voor stap verduurzamen.
  • Een heel goede start om volledig van het gas af te komen.

Algemeen warmtepomp

Bij de meeste huishoudens is de situatie zo dat een gasketel, je cv-ketel – zorgt voor de centrale verwarming (cv) en het warme water uit de kraan en de douche. Wellicht wil je al een tijdje verduurzamen, maar is de stap naar gasloos te groot of brengt het te veel kosten met zich mee. Toch kun je door een warmtepomp te koppelen aan je bestaande centrale verwarming maar liefst 70% op je gasrekening besparen! Een hybride warmtepomp is de ultieme (tussen)oplossing op weg naar gasloos!

Werking hybride warmtepomp

 

  •  Een warmtepomp is in basis een elektrische verwarming met een heel hoog rendement. Een (lucht/water) warmtepomp die geschikt is voor een hybride aanpak, maakt gebruik van de energie die in de buitenlucht zit. Deze energie wordt via een koudemiddel getransporteerd en omgezet naar warm water. Dit warme water kun je gebruiken voor je cv en voor het verwarmen van je tapwater.
  • Een gasketel is gemaakt om te werken met temperaturen hoger dan 60°C. Bij een warmtepomp ligt dit lager, namelijk maximaal 55°C. Dat wil zeggen dat de temperatuur van het water in je huidige centrale verwarmingsinstallatie dus vaak hoger dan 60°C is.

 

  • Om een warmtepomp op de meest efficiënte en duurzame manier met je bestaande cv-installatie te laten samenwerken, werkt de hybride-installatie met een buffervat (minimaal 100L). De functie van dit buffervat is dat de warmtepomp het water wat er in zit zal verwarmen en wanneer de gewenste temperatuur van het water niet bereikt wordt, zal de warmtepomp automatisch de cv ketel inschakelen. De warmtepomp functioneert onafhankelijk van de cv-ketel. Het cv-systeem haalt zijn water dus niet langer direct uit je cv-ketel, maar uit het buffervat. Dit resulteert een zuinige warmtepomp en een gasketel die maar af en toe hoeft bij te springen wanneer het nodig is. Zo kun je zeer gebalanceerd, voordelig en optimaal je woning verwarmen!

Modulair verduurzamen: stapje voor stapje naar gasloos 

 
Een andere mooie bijkomstigheid van een buffervat in plaats van een cv-ketel als centraal punt van je cv-installatie is dat je diverse andere systemen kunt koppelen. Denk hierbij aan een zonneboiler, PVT-panelen of een elektrische cv-ketel. Op deze manier kun je dus stap voor stap, op een modulaire wijze je systeem uitbreiden. Gasloos op je eigen tempo dus!

Veel gestelde vragen

Moet ik met een buffervat werken?

Ja. Het buffervat wordt je centrale punt van de installatie en omdat er 2 verschillende met verschillende temperaturen moeten samenwerken is het buffervat de enige verstandige manier om het systeem probleemloos te laten draaien.

Is iedere warmtepomp geschikt om als hybride systeem te werken?

Mits de warmtepomp voldoende vermogen heeft om het huis te verwarmen ja. Een kleine pomp van bijvoorbeeld 3 of 4 kW zal niet instaat zijn om het huis te verwarmen en warm tapwater te verzorgen. Zorg ervoor dat de warmtepomp voldoende vermogen heeft om het grootste deel van de warmtevraag aan te kunnen. Dan kun je besparen op je gasrekening. 

Wat is hybride?

Hybride is een combinatie van 2 of meer verschillende systemen. In de volksmond is een hybride warmtepomp een warmtepomp in combinatie met een gasgestookte CV ketel. Maar het zou ook kunnen met ander een elektrisch systeem of een zonneboiler.

Hoe werkt modulair verduurzamen?

 

Wanneer een buffervat het centrale deel wordt van een verwarmingsinstallatie, kun je diverse systemen samenbrengen. De basis is een verwarmingssysteem (bijvoorbeeld warmtepomp) dat instaat is het buffervat op te warmen. Alle andere toevoegingen kunnen kan op ieder willekeurig moment worden aangekoppeld.

Plaats nu zonnepanelen op je dak zonder investering. Bij Solarverhuur kan het. Voor een vast maandbedrag wek je niet alleen zelf schone duurzame stroom op, maar houd je ook nog eens geld over.